Načítám data

Stáhni jako PDF



Výroční zpráva o činnosti Muzea cenných papírů za rok 2010

Pro nadační fond byl rok 2010 třetím hospodářským obdobím od svého vzniku.


1407169441_P1460329 1407169716_P1460332

ČINNOSTI

Hlavní činností v roce 2010 byla kromě zlepšení systému webových stránek prezentace projektu MCP prostřednictvím mezinárodního veletrhu Sběratel 2010, který se konal v Praze.

Veletrh se konal na výstavišti ABF v Praze – Letňanech ve dnech 2.-4. září 2010 a byl na stejném místě jako loňský ročník. Výhodou tak byla ustálenost termínů i místa a tím veletrh přilákal přibližně stejný počet návštěvníků jako loni t.j. přes 12.000 osob.

Muzeum cenných papírů se prezentovalo zejména na svém stánku, ale i prostřednictvím speciální výstavy se soutěžní otázkou a anketou s možností vylosování správné odpovědi návštěvníků. Muzeum cenných papírů věnovalo tři historické akcie amerických firem jako soutěžní ceny. Dále pak byla naše propagace soustředěna především na propagaci značky MCP a navazování nových kontaktů.
I přestože byl veletrh opět z kraje září a vliv ekonomické krize byl stále znát, letošní výsledek byl o něco lepší než očekávaný předpoklad, který byl na nižší úrovni než loňský ročník. Vliv také mělo příznivé počasí, které zejména o víkendu přilákalo řadu rodin s dětmi.


PUBLIKAČNÍ A PROPAGAČNÍ ČINNOST

V roce 2010 byly poskytnuty materiály MCP v několika projektech.

V součinnosti nakladatelství DAS MEDIA, a.s. je stále připravován druhý z katalogů historických cenných papírů. Jedná se o katalog cenných papírů
z oborů hotelů, lázní a sanatorií a MCP bylo jedním z hlavních poskytovatelů obrazových příloh. Nástupem ekonomické krize bylo vydání odloženo, ale současně nebyl ani dokončen celý rukopis. Kniha měla být vydána v roce 2010, ale díky rozšíření textu i obrazové přílohy se vydání knihy oddálí. Rozsah je však dnes již větší než u prvního dílu pivovarů a sladoven a především se čeká po víc jak 63 letech otevření nových archivních fondů, které jsou z hlediska dalšího psaní katalogů zásadní.

Zahájena také byla rozsáhlá archivní příprava z rejstříků soudních fondů, které znamenají podrobný soupis společností a společenstev, který bude po dokončení nejdokonalejší databází svého druhu u nás. V roce 2010 bylo vytvořeno asi 25.000 pomocných souborů, které budou tvořit základ pro tuto databázi.

V součinnosti s agenturou Progres Partners Advertising, s. r. o., pořádající veletrh Sběratel, byla poskytnuta pro vystavení v souvislosti s anketou největší a nejmenší akcie světa. Tyto extrémy přilákaly řadu zájemců a šlo jako obvykle o hlavní lákadlo veletrhu. Reportáž z akce se objevila ve zprávách ČT 24, Z1 a TV Barrandov, vysílání Českého rozhlasu, na stránkách všech hlavních deníků a na internetových zpravodajských portálech.
Na TV NOVA, která je nejsledovanější televizní stanicí v České republice, byla v hlavním vysílacím čase Televizních novin odvysílána reportáž
o veletrhu včetně našich akcií a rozhovoru se zástupcem muzea Rudolfem Píšou, poskytnutý též Českému rozhlasu a České tiskové kanceláři.

Dále byly uzavřeny smlouvy o poskytnutí reprodukcí pro soukromé sbírky a pro publikování. Některé z dříve poskytnutých reprodukcí však nebyly doposud vydány. Z letošních příspěvků je nejvýznamnější poskytnutí reprodukcí pro výstavu „Libeň – zmizelý svět“ pořádaná v Muzeu hlavního města Prahy ve dnech 13. října 2010 až 20. února 2011. Poskytnuté reprodukce budou vydány i ve stejnojmenné knize vydané k výstavě.

Pro účely výstavy „ZA SVOBODU! BE FREE!“ pořádané Národním muzeem k 20. výročí pádu komunistického režimu v Československu poskytlo MCP několik vkladních knížek z období měnové reformy 1953. Výstava byla přístupná veřejnosti od 17.11.2009 do 6.7.2010.

Oproti roku 2009 byla celková prezentace v médiích menšího rozsahu což vedlo k drobnému poklesu zájmu o naše webové stránky a exponáty. Důvodem je také nepřehnat intenzivní propagaci o MCP, která by se míjela s akcemi po otevření muzea a celkový zájem by tak byl slabší. V příštím roce 2011 by se propagace měla zase o trochu více zvýšit. Přesto byla v roce 2010 celková návštěvnost našich stránek 184.148 přístupů t.j. o 1,85% nižší než v loňském roce. Důležitým mezníkem bylo datum 21.11.2010, kdy po 13. hodině dosáhla celková návštěvnost milióntého návštěvníka.

Vzhledem k ochranně našich exponátů značkou a zvýšenou kontrolou na historických webech nebylo objeveno žádné nelegální stažení a další šíření reprodukcí z MCP.

Ve spolupráci se správcem stránek byla zajištěna větší kapacita stránek umožňující zlepšení vyhledávacího systému. Dále pak byl na zaveden oddíl aktualit, kde se pravidelně zveřejňují novinky z MCP ve formě krátkých noticek, které jsou pružnější než pravidelný měsíční věstník. Další zlepšení systému, resp. změna stránek by měla proběhnout v příštím roce.


PŘÍPRAVA MUZEJNÍ BUDOVY A LOKACE POZEMKŮ

Přibližně od února 2010 byly projednávány nabídky na vhodné pozemky a ve spolupráci s projekční firmou byly zahájeny i podklady pro rozhodnutí
o vhodnosti zahájení stavby na vytipovaných místech. Všechny nabídky byly průběžně hodnoceny, zejména s ohledem na náš záměr a především
s ohledem na změny v územním plánu, který se přibližuje ke schválení. Po vyhodnocení stavebních parametrů byly projednávány otázky vlastnické
s přihlédnutím k výši cenové nabídky. V prověřování bylo několik pozemků v katastru Holešovice, Karlína, Libně, Ruzyně a Chodova a budovy
v Podolí, Ruzyni a Malé Chuchli. Po zjištění všech podmínek však bylo od většiny projektů upuštěno pro nereálnost výsledku. Projektantům jsou správní radou předkládány další místa a v současné době probíhá rovněž jejich vyhodnocování.


PŘÍSPĚVKY

Do 31.12.2010 bylo nadačnímu fondu poskytnuto 2.200,00 Kč od dvou dárců. Současně bylo přislíbeno několik dalších darů, především věcných.
Do konce roku se však žádná ze smluv nedotáhla k podpisu. Z tohoto pohledu tak nadační fond disponuje pouze hlavním závazkem sponzorů související s financováním stavby muzea, resp. získání muzejní budovy.

Poskytnutím reprodukčních práv byla získána částka 650,00 Kč.


HOSPODAŘENÍ

Účetnictví bylo od zahájení činnosti vedeno účetní a daňovou firmou Jihlavská právní společnost s.r.o. podle účetních standardů platných
v České republice. Revizor účtů Jana Píšová průběžně kontrolovala zaúčtování jednotlivých položek a v sestavené závěrce neshledala žádnou závadu. K činnosti účetní firmy i k hospodaření nadace, resp. k činnosti správní rady nebylo žádného vyjádření a sestavená závěrka byla posouzena bez výhrad.

Praha 28. února 2011


Za Muzeum cenných papírů, nadační fond
správní rada

1407171174_P1460320 1407171174_P1460347